Endoskooppitarkastukset onnistuvat helposti vähillä valmisteluilla, mutta niiden
tuomat hyödyt sen sijaan voivat olla hyvinkin merkittävät. Tarkastuksilla on mahdollista havaita vauriot ja poikkeamat ennen kuin ne ehtivät aiheuttaa vaurioita ja turhia kustannuksia.
Höyry- ja kaasuturbiinit, generaattorit, kattilan ruiskut, suodattimet, pienet säiliöt, pumput ja lämmönvaihtimet ovat tyypillisiä vaikeasti tarkasteltavia kohteita, joihin ei niin vain pystytä omin silmin kurkistamaan. Niiden toimintakunto on kuitenkin syytä varmistaa aika ajoin, ja siksi on päästävä näkemään myös sisäpuolelle.
Tällaisiin kohteisiin endoskooppitarkastus on juuri sopiva ainetta rikkomaton tarkastusmenetelmä. Endoskooppi on laite, jossa taipuisan ohjainkaapelin päässä on LED-valo sekä HD-kamera. Laite mahtuu noin puolen sentin kokoisesta reiästä, joten se soveltuu hyvinkin ahtaisiin ja vaikeasti saavutettaviin kohteisiin.
Endoskooppitarkastus auttaa pitämään turbiinit toiminnassa
Vaikka endoskooppitarkastus on kohtuullisen kevyellä vaivannäöllä toteutettava toimenpide, sillä voidaan tehdä erittäin tärkeitä havaintoja. Turbiinien kohdalla endoskooppitarkastuksessa voidaan havaita muun muassa seuraavat asiat:
- Onko turbiinissa vierasesineitä tai irronneita kappaleita ja onko siivissä mahdollisesti niiden aiheuttamia vaurioita?
- Siipien korroosiot ja kerrostumat
- Nauhatiivisteiden kunto
- Tasapainotuspalojen mahdollinen eroosio ja kiinnitys.
Kaikki nämä vaikuttavat turbiinin luotettavaan toimintaan. Esimerkiksi kerrostumat voivat johtaa hyötysuhteen heikentymiseen ja mahdollisesti myös aiheuttaa korroosiota siipiin. Vesipisarat saavat ajan mittaan aikaan eroosiota turbiinin tasapainotuspalassa, jolloin pala voi irrota tai kulua liikaa ja aiheuttaa värinää turbiiniin. Irralliset kappaleet taas luonnollisesti aiheuttavat sitä enemmän vaurioita, mitä pidempään ne ehtivät turbiinissa olla.
Oikea-aikaisilla endoskooppitarkastuksilla alkavat vauriot ja muut toimenpiteitä vaativat asiat havaitaan ajoissa, jolloin voidaan selvitä mahdollisimman vähillä seurauksilla. Käytännössä se tarkoittaa kustannussäästöjä ja sujuvan toiminnan varmistamista.
Myös endoskooppitarkastus onnistuu vaivattomammin kuin usein ajatellaan: tarkastus ei vaadi laitteiden purkua, isoja valmisteluja tai pitkiä keskeytyksiä. Ainoa vaatimus on se, että turbiinin on ennen tarkastusta oltava jäähtynyt vähintään 50–55 asteeseen, mikä tarkoittaa yleensä turbiinin koosta riippuen muutamien päivien katkoa. Tarkastus itsessään hoituu nopeasti ja mikäli kaikki on kunnossa, turbiini on heti sen jälkeen taas käyttövalmis.
Milloin endoskooppitarkastus on ajankohtainen?
1. Vuosihuollon yhteydessä
Turbiinien endoskooppitarkastuksia suositellaan tehtäväksi vuosittain sekä ennen isoa huoltoa ajoittuvan pysäytyksen aikana. Jos tässä vaiheessa löytyy vaurioita tai muita poikkeamia, niin tieto auttaa valmistautumaan isoon huoltoon aikataulujen ja varaosien tilaamisen osalta.
2. Turbiinin huollon yhteydessä
Endoskoopin avulla voidaan tehdä puhtaustarkastus, jossa varmistetaan, ettei turbiiniin ole huollon yhteydessä jäänyt mitään vierasesineitä tai työkaluja. Joissakin tapauksissa on myös huollon jälkeen perusteltua tarkastaa, onko turbiinin sisällä kaikki kunnossa.
3. Ennen takuun päättymistä
Endoskooppitarkastus kannattaa suorittaa ennen kuin mahdollinen takuu päättyy, jotta mahdolliset vauriot voidaan korjata vielä takuun piirissä. Samalla tavalla endoskooppitarkastusta kannattaa hyödyntää myös uusien osien vastaanottotarkastuksissa.
Joskus saattaa myös olla tarve vaikkapa saada vierasesine pois ahtaasta paikasta, kuten putkistosta. Endoskoopin avulla pystytään paikallistamaan esimerkiksi väärään paikkaan päätynyt mutteri tai muu vierasesine ja varmistamaan sen pois saanti magneettia tai imuria apuna käyttäen.
Endoskooppitarkastus ei ole koskaan turha, ja parhaimmillaan erityisen hyödyllinen
Paras tilanne on tietysti se, jos endoskooppitarkastuksessa ei löydy suurempia ongelmia. Silloin tällöin kuitenkin tarkastuksessa todetaan tilanteita, jotka ilman tarkastusta olisivat voineet johtaa tuntuviin lisävaurioihin.
Esimerkiksi yhden viikon aikana törmäsimme endoskooppitarkastuksessa samaan havaintoon kahdella eri asiakkaallamme: höyryturbiinin johtosiipien välistä löytyi kiilautuneena lukitusprikasta irti murtunut osa. Oli onni onnettomuudessa, ettei pala ollut ehtinyt kulua ja liikkua syvemmälle siipien välissä aiheuttaen vahinkoa juoksusiiville. Molemmissa tapauksissa turbiinin yläpesä jouduttiin nostamaan pois, jotta lukitusprikan pala saatiin pois johtosiipien välistä sekä tarkastamaan kattavammin kyseinen vyöhyke mahdollisten vaurioiden varalta.
Seuraavissa kuvissa on esimerkkejä endoskooppitarkastuksissa havaitsemistamme, toimenpiteitä vaativista ongelmista:



Replicon endoskooppitarkastus antaa myös konkreettiset toimenpidesuositukset
Voimme tehdä endoskooppitarkastuksia osana laajempaa tarkastuskokonaisuutta tai itsenäisenä palveluna. Palvelumme on kattava, aina tarkastusten suunnittelusta selkeään raportointiin ja havaintojen läpikäyntiin. Endoskooppitarkastus sisältää seuraavat vaiheet:
- Kohteeseen ja sen huolto- sekä tarkastushistoriaan tutustuminen
- Tarkastuksen suorittaminen: Turbiinia pyöritetään hitaasti, videokuvataan endoskoopilla ja otetaan kattavasti still-kuvia. Näin päästään turbiinin endoskooppiyhteiden määrästä ja sijoittelusta riippuen näkemään mahdollisesti useita turbiinin juoksu- ja johtosiipijaksoja luoksepäästävin osin, ja voidaan näin arvioida silmämääräisesti turbiinin kuntoa.
- Havaintojen välitön läpikäynti: Jos endoskooppitarkastuksessa havaitaan jotain kriittistä, ongelmat käydään heti kasvotusten läpi asiakkaan kanssa. Havainnot toimitetaan tarvittaessa heti myös kuvina muistitikulla tai sähköpostilla jo ennen raportin laatimista.
- Kirjallinen raportointi: Laadukas raportointi on merkittävä osa palveluamme. Sen pohjaksi katsomme kaikki videot aina uudestaan läpi huolellisesti ja otamme niistä tarvittaessa lisää pysäytyskuvia. Tarvittaessa käytämme apuna oman yhteistyöverkostomme turbiiniasiantuntijoita.
- Havaintojen ja toimenpide-ehdotusten läpikäynti: Otamme aina toimenpiteitä vaativat huomiot erikseen esille niin, että ne ovat varmasti selviä asiakkaalle eivätkä jää huomioimatta esimerkiksi kesken olevan vuosihuollon muiden kiireiden vuoksi.
Vahvan kokemuksen ja asiantuntemuksen lisäksi meillä on endoskooppitarkastuksissa käytössämme laadukkaat laitteet, joilla saamme HD-tasoista kuvaa ja videota. Kattavien mittausominaisuuksien avulla voimme mitoittaa tarkasti esimerkiksi säröjen pituuksia, korroosio- tai iskemäkuopan syvyyksiä ja pinta-aloja.
Tärkeän lisäarvon asiakkaalle antaa kattava ja laadukas raportointimme. Esitämme havainnot aina niin selkeässä muodossa, ettei niiden ymmärtäminen vaadi teknistä osaamista – ja kerromme aina mielellämme lisää myös suullisesti.
Kysy lisää endoskooppitarkastuksista:
Rami Tuomisto
Endoskooppi-, Frosio- ja NDT-tarkastukset sekä tarkastusten koordinointi
+358 40 672 6114
rami.tuomisto@replico.fi
Tilaa tarkastusalan ajankohtaiset kuulumiset suoraan sähköpostiisi uutiskirjeen muodossa!