Päivi Lemberg on mukana varmistamassa tuotantolaitosten toimivuutta ja turvallisuutta – ”Parasta työssäni on monipuolisuus”

Lemberg on työskennellyt tarkastusasiantuntijana jo vuodesta 1997, eikä voi kuvitella itseään muussa työssä. Uralle on mahtunut myös oman yrityksen, Replicon perustaminen.

Päivi Lembergin tehtävä jäljenne- ja eliniänhallinnan asiantuntijana sisältää kaikkea tarkastusten suunnittelusta toteutukseen ja loppuraportointiin saakka. Pitkän työuransa aikana Lemberg on huomannut rakentamisen laadun laskeneen teollisuuden tuotantolaitoksissa.

”Tämä johtunee ikävä kyllä kustannuspaineista, kiireestä ja ehkä jonkinlaisen ammattiylpeyden katoamisesta.”

Lemberg kokeekin, että tarkastustyön merkitys tulee vain korostumaan tulevaisuudessa:

”Meille Replicolla on aina ollut ensiluokkaisen tärkeää se, että kun jotain tehdään, se tehdään kunnolla. Asiakkaan luottamus ansaitaan joka kerta uudestaan.”

Sattuman kautta oikeisiin opintoihin ja huipputyyppien pariin

Matematiikasta aina pitäneen Lembergin tie vei Otaniemen teknilliseen korkeakouluun vuonna 1990. Alun perin kakkosvaihtoehtona ollut konetekniikka vakuutti hänet muutamassa päivässä.

”Olin ajatellut vaihtavani teknillisen fysiikan puolelle, mutta totesin hyvin nopeasti, että nämä konepuolen ihmiset ovat hurjan mukavia ja tännehän minä kuulun. Edelleen ollaan yhteydessä noiden aikojen opiskelukavereiden kanssa”, Lemberg hymyilee.

Diplomityön tekeminen vei Lembergin työskentelemään tarkastusalan yritykseen. Huber Testingillä hän sai ensimmäiset käytännön työkosketuksensa elinikä- ja jäljennetarkastuksiin. Kokemus ja ammattitaito karttuivat, kunnes 2014 silloisella Inspectalla työskennellyt Lemberg siirtyi Replicolle osakkaaksi. Omassa yrityksessä sai lähteä tavoittelemaan asiakaslähtöisempää ja kokonaisvaltaisempaa palvelua.

”Koimme, että näin saimme aidosti käyttää ammattitaitoamme ja kokemustamme suunnitellaksemme ja toteuttaaksemme asiakkaille sellaisia tarkastuksia, joiden hyöty on sekä ajallinen että rahallinen.”

Työn monipuolisuus ja mahdollisuus kehittyä viehättää

Eniten Lembergia työssään innostaa kokonaisuuksien alusta loppuun saattaminen.

”Olen yhteydessä asiakkaaseen, keskustelen heidän tarpeistaan ja teen toimintasuunnitelman näiden keskusteluiden perusteella. Sitten toteutan toimenpiteet paikan päällä laitoksessa, joko itse tai yhdessä tiimin kanssa, ja lopuksi vielä raportoin tuloksista asiakkaalle. Ihanaa kun työ ei ole pelkkää tietokoneella istumista, vaan joka päivä on erilainen!”

Replicolla panostetaan tulevaisuuteen ja kehityksen mukana pysymiseen esimerkiksi kokeilemalla uusia teknologioita. Lemberg kuvailee muun muassa dokumentoinnin ottaneen harppauksia visuaalisempaan suuntaan tietotekniikan kehittymisen myötä. Tarvittaessa henkilöstölle hankitaan uusimpia työkaluja ja myös koulutusta.

Entä mikä tuottaa tarkastusasiantuntijalle suurimmat onnistumisen tunteet?

”Jatkuvuus. Se kun asiakas yhä uudestaan kokee voivansa luottaa meihin ja antaa vapaat kädet toteuttaa ammattitaitoamme laitoksella.”

© Replico Oy 2023